Inkasso i Tyskland

Hvis du har penge til gode hos virksomheder eller personer, der har adresse i Tyskland, så kan det med den forkerte løsning blive et dyrt bekendtskab! Markedet er anderledes, og det er lovgivningen også. Nedenfor vil vi både give dig et overblik over reglerne og et indblik i, hvordan du kan sikre dig mod uventede ekstraregninger.

Regler og lovgivning

En inkassosag skal altid behandles efter de regler, der gælder i det land, hvor skyldneren bor – det gælder naturligvis også for Tyskland. Og Tyskland har mange regler. Vi vil ikke trætte dig med dem alle, men lige nævne de væsentligste:

  1. Licens er et lovkrav! Hvis din inkassopartner ikke har en licens til at drive inkasso i Tyskland, så er de nødt til at benytte nogen, der har en licens. Uden licens kan man ikke køre en inkassosag i Tyskland. Det giver ofte et fordyrende mellemled, og derfor bør man altid lave en aftale med et bureau, der har en licens i Tyskland.
  2. Man har flere redskaber til at hente pengene. Udover at det er noget billigere og ofte noget hurtigere at tage en sag i retten i Tyskland, så kan man over for privatpersoner også lave lønindeholdelse. Det betyder, at det helt generelt er lettere at hente pengene end i Danmark.
  3. Forældelsen er længere. I Danmark forældes et krav typisk efter 3 år, og det kan så forlænges til 10 år – eksempelvis via en dom. Så en regning med forfald d. 1/1 2015 forælder d. 1/1 2018. I Tyskland har man også 3 år, men her er det til forfaldsårets udgang. Så regningen fra før med forfald d. 1/1 2015 forælder først d. 31/12 2018. Vi oplever ofte, at man har ældre sager liggende, som man pga. omkostningerne bare har afskrevet, og med den rigtige løsning kan man med fordel medtage de sager. Hvor man med en dom eller lignende har 10 års forældelse i Danmark, så er den på hele 30 år i Tyskland.
  4. Du hæfter som kreditor som udgangspunkt for inkassosalærerne. Sådan er tysk lov indrettet, og det betyder, at hvis du ikke vælger den rigtige løsning, så vil du ofte selv stå med regningen, hvis dit tyske inkassobureau eller din tyske advokat ikke kan inddrive pengene. Når du om lidt læser punkt 5, vil du vide, hvorfor det er et meget vigtigt punkt.
  5. Inkassosalærerne kan blive noget større i Tyskland. Inkassosalærerne er ligesom i Danmark reguleret ved lov, men det er noget anderledes end i Danmark. I Danmark bliver alle omkostninger lagt på den første skrivelse, men i Tyskland kan de stige i forløbet. Så jo længere tid en skyldner vælger ikke at betale – jo større bliver inkassosalærerne som regel. Det kan være ”billigere” for skyldner, hvis de betaler hurtigt, men trækker skyldner betalingen, så kan regningen blive noget større end i Danmark. Kommer der ikke betaling, så er inkassosalærerne derfor som regel betragtelige, og som vi skrev under pkt. 4, så skal du ofte betale regningen. Har du sådan en løsning i dag, så er der mange penge at spare ved at vælge en ny.

Gode råd!

Det første råd er at få en partner, der lige kan se rykkerskrivelserne igennem og rette dem til, hvis det er nødvendigt. Tyskerne er meget regelrette, og hvis en rykker ikke er formuleret korrekt eller indeholder de rigtige informationer, så bliver den sjældent taget seriøst. Vi har set en del eksempler på, at en ny rykkerskrivelse, der er formuleret korrekt kan gøre en hurtig forskel.

Det andet råd er at finde en løsning, hvor du slipper for sagsomkostninger – og her tænker vi både på administrationsomkostninger, provisioner, oprettelsesgebyrer og ikke mindst inkassosalærerne.

Det tredje er at finde en inkassopartner, som du nemt kan kommunikere med. Kan du tysk, så er det ret enkelt, men ellers anbefaler vi at være en samarbejdspartner, hvor det kan gøre på dansk, engelsk eller et andet sprog, som begge behersker. Det er specielt vigtigt, når sagen skal i retten, eller man skal håndtere eventuelle indsigelser fra skyldneren.
Hvad gør vi?

Gennem vores søsterselskab, Intecredo Inkasso GmbH, i Flensborg kan vi tilbyde en løsning, der dækker hele Tyskland. Vi taler både dansk, tysk og engelsk, og ligesom i Danmark kan vi tilbyde en løsning, hvor du undgår ekstraregninger – uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Hvis du vil høre mere om dine muligheder i Tyskland, så skriv til os eller ring – vi hjælper dig gerne videre!

Nyhed

Direktørskifte

Richard Scheffler er pr. 1/1 2023 ny administrerende direktør for Danske Inkasso. Richard er et kendt ansigt i Danske Inkasso, hvor han begyndte sin karriere i 2012.

Læs hele artiklen

Blog

Hvad har vi dog stemt på?? – Europa Parlamentet Del 1

Valgsæsonen er over os, og hvad er mere naturligt her på Grundlovsdag end at reflektere en smule over valget. Her tænker jeg ikke på dagens folketingsvalg, der har haft en massiv mediedækning, men på det netop overståede valg til EU Parlamentet, der set med mine øjne desværre ikke har fået nær den bevågenhed, som det fortjener.

Læs hele artiklen